Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Miód ma wiele mniej lub bardziej znanych gatunków. Te podstawowe rodzaje (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy) znane są każdemu. Istnieją jeszcze inne, dużo mniej popularne, jednak wcale nie mniej smaczne i wartościowe. Jednym z nich jest wartościowy pod wieloma względami miód koniczynowy.

Miód Koniczynowy

Miodownik nabierak łyżka do miodu 18 cm

Miodownik nabierak łyżka do miodu 18 cm
Miodownik nabierak łyżka do miodu 18 cm

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

2,99 zł

szt.
  • nowość

Co warto wiedzieć o miodzie koniczynowym?

Do produkcji miodu koniczynowego wykorzystuje się nektar zbierany przez pszczoły z kwiatów koniczyny (białej i czerwonej odmiany). Typ koniczyny, z której nektar zostanie pobrany, ma bezpośredni wpływ nie tylko na smak, ale również na właściwości miodu.

Koniczyna jest dość popularną i powszechnie spotykaną na łąkach rośliną, dlaczego więc mód z niej wyprodukowany jest tak rzadko spotykany? Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że nektar z niej pozyskiwany stosowany jest najczęściej jako jeden z elementów składowych miodów wielokwiatowych, tak naprawdę w czystej postaci wykorzystywany jest przez niewielu pszczelarzy. Śmiało można powiedzieć nawet, że miód pozyskany z czerwonej koniczyny jest prawdziwym rarytasem, gdyż z zebraniem nektaru z tej rośliny większość owadów nie może sobie poradzić (z wyłączeniem pszczół rasy kaukaskiej).

Jakie są zalety miodu koniczynowego?

Właściwości miodu koniczynowego zależne są od tego, z którego typu rośliny powstaje. W przypadku białej koniczyny miód będzie miał jasnosłomkowy kolor, a jego smak będzie delikatny słodki. Taki miód charakteryzuje się również bardzo niewielką zawartością wody, przez co wchodząc w proces krystalizacji, staje się jednorodny i drobnoziarnisty, a odcień zmienia się na biały.

Nieco inne właściwości ma miód koniczynowy powstały z koniczyny czerwonej. Nie jest słodki - wręcz przeciwnie, jego smak jest lekko kwaśny, co w przypadku miodów jest wyjątkowo rzadko spotykanym zjawiskiem. Ze względu na rodzaj rośliny, z jakiej powstaje, ma kolor łososiowy. Miód z koniczyny czerwonej krystalizuje się niemal identycznie jak ten z koniczyny białej z tą jednak różnicą, że w tym przypadku ze względu na znacznie wyższą zawartość wody ma znacznie bardziej płynną konsystencję. Zdarzają się również przypadki łączenia obu nektarów, z czego powstaje miód o żółtym kolorze i łagodnym smaku, o lekkim zapachu koniczyny. Aby jednak tak się stało, muszą zostać zachowane dwa warunki:

  • ilość nektaru z koniczyny białej musi być taka sama jak z koniczyny czerwonej,
  • oba gatunku muszą zakwitnąć jednocześnie.

1 łyżka miodu koniczynowego to 60 kcal, zawierająca w sobie wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak żelazo, magnez, cynk, potas czy witaminy i minerały. Miód koniczynowy to również produkt bogaty w przeciwutleniacze.

Inni klienci kupili również
Produkt dnia
Maślak marynowany 280g - Bruspol
Maślak marynowany 280g - Bruspol

13,30 zł

szt.
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska

24,99 zł

Cena regularna: 27,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
szt.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno  1L - Oliwia Kaszubska
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska

14,00 zł

Cena regularna: 17,90 zł

Najniższa cena: 14,00 zł
szt.
Żuruś Dziadunia - zakwas 500ml
Żuruś Dziadunia - zakwas 500ml

9,00 zł

szt.
Nowości
Zestaw Święta 4
Zestaw Święta 4

69,00 zł

szt.
Zestaw Święta 3
Zestaw Święta 3

68,00 zł

szt.
Zestaw Święta 2
Zestaw Święta 2

56,00 zł

szt.
Zestaw Święta 1
Zestaw Święta 1

63,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl