Coraz więcej osób wybiera zdrowy tryb życia i zwraca dużą uwagę na skład produktów stanowiących codzienną dietę. Wśród żywności pochodzenia naturalnego warto wymienić oleje, które dostępne są w sklepach w różnych odmianach. Podstawowy wybór dotyczy sposób tłoczenia, na ciepło lub zimno. Który olej jest zdrowszy dla naszego organizmu?
Olej tłoczony na zimno
Tłoczenie oleju na zimno jest podstawową formą jego produkcji, znaną od wielu lat. Jest on wyciskany z nasion i owoców roślin oleistych podczas różnego typu procesów mechanicznych. Produkcja odbywa się bez konieczności używania rozpuszczalników i wysokiej temperatury. Temperatura gotowej substancji nie jest wyższa niż 50 stopni Celsjusza. Olej po tłoczeniu musi być dodatkowo oczyszczony, dzięki czemu zachowuje doskonale walory smaków oraz ma korzystny wpływ na zdrowie ludzi. Olej tłoczony na zimno podkreśli smak wielu potraw.
Tłoczenie oleju na ciepło
Olej tłoczony na ciepło produkowany jest w inny sposób. Tłoczenie odbywa się bez ekstrakcji, co oznacza, że nasiona są gniecione, a następnie ogrzewane do temperatury 100 stopni Celsjusza. Produkt tłoczony jest w prasie ślimakowej. Od oleju oddzielane są ciała stałe, a następnie substancja poddawana jest rafinacji. W ten sposób można tłoczyć oleje przeznaczone zarówno do pieczenia, smażenia, jak i spożywane jako składniki sałatek. Można go stosować podczas obróbki termicznej produktów w kuchni, ponadto może być dodawany do dressingów i sosów.
Jakość gotowego produktu
Na jakość oleju wpływają takie czynniki jak warunki uprawy, sposób zbioru, metody przechowywania oraz oczyszczania. Warto korzystać z upraw ekologicznych, co bezpośrednio wpływa na obecność dobroczynnych składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę na obecność kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Bardzo istotne są kwasy Omega-3 i Omega-6, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem.
Rafinacja i utwardzanie oleju
Olej tłoczony na ciepło nie wymaga stosowania dodatkowych konserwantów, a podczas rafinacji usuwane są metale ciężkie. Dzięki temu uzyskiwany jest w pełni bezpieczny i stabilny tłuszcz, który można przechowywać przez długi czas bez obawy o zmianę właściwości. Podczas procesu tłoczenia oleju na ciepło częściowo niszczone są jednak związki posiadające właściwości przeciwutleniające. Olej pozbawiany jest wielu witamin, minerałów i wartości odżywczych. Utwardzanie odbywa się w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza, przez co tworzą się szkodliwe dla zdrowia substancje, takie jak kwasy tłuszczowe typu trans.
Zdrowotne właściwości oleju na zimno
Dlatego, uwzględniając właściwości prozdrowotne, lepszym rozwiązaniem jest tłoczenie oleju na zimno. Niska temperatura nadaje substancji delikatny jasny kolor oraz intensywny aromat. Oleje tłoczone na zimno są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Tego rodzaju oleje są cenione przez dietetyków i można je dodawać do gotowych potraw bez stosowania dalszej obróbki. Olej tłoczony na zimno z pewnością warto włączyć do swojej codziennej diety, jako składnik ulubionych potraw. Jeśli, więc jesteś zainteresowany jego kupnem, odsyłamy do kategorii w naszym sklepie: https://smakitucholi.sklep.pl/oleje-tloczone-na-zimno z tymi właśnie produktami.