Produkt dnia
Pigwa w syropie 290g - BRUSPOL
Pigwa w syropie 290g - BRUSPOL

9,00 zł

szt.
Maślak marynowany 280g - Bruspol
Maślak marynowany 280g - Bruspol

13,30 zł

szt.
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska

24,99 zł

Cena regularna: 27,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
szt.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno  1L - Oliwia Kaszubska
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska

14,00 zł

Cena regularna: 17,90 zł

Najniższa cena: 14,00 zł
szt.
Żuruś Dziadunia - zakwas 500ml
Żuruś Dziadunia - zakwas 500ml

9,00 zł

szt.
Nowości
Syrop - Z Pigwy z Imbirem 150ml
Syrop - Z Pigwy z Imbirem 150ml

8,90 zł

szt.
Zestaw Święta 4
Zestaw Święta 4

69,00 zł

szt.
Zestaw Święta 3
Zestaw Święta 3

68,00 zł

szt.
Zestaw Święta 2
Zestaw Święta 2

56,00 zł

szt.
Zestaw Święta 1
Zestaw Święta 1

63,00 zł

szt.
Olej tłoczony na zimno czy ciepło - który jest zdrowszy? 0
Olej tłoczony na zimno czy ciepło - który jest zdrowszy?

Coraz więcej osób wybiera zdrowy tryb życia i zwraca dużą uwagę na skład produktów stanowiących codzienną dietę. Wśród żywności pochodzenia naturalnego warto wymienić oleje, które dostępne są w sklepach w różnych odmianach. Podstawowy wybór dotyczy sposób tłoczenia, na ciepło lub zimno. Który olej jest zdrowszy dla naszego organizmu?

Olej tłoczony na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest podstawową formą jego produkcji, znaną od wielu lat. Jest on wyciskany z nasion i owoców roślin oleistych podczas różnego typu procesów mechanicznych. Produkcja odbywa się bez konieczności używania rozpuszczalników i wysokiej temperatury. Temperatura gotowej substancji nie jest wyższa niż 50 stopni Celsjusza. Olej po tłoczeniu musi być dodatkowo oczyszczony, dzięki czemu zachowuje doskonale walory smaków oraz ma korzystny wpływ na zdrowie ludzi. Olej tłoczony na zimno podkreśli smak wielu potraw.

Tłoczenie oleju na ciepło

Olej tłoczony na ciepło produkowany jest w inny sposób. Tłoczenie odbywa się bez ekstrakcji, co oznacza, że nasiona są gniecione, a następnie ogrzewane do temperatury 100 stopni Celsjusza. Produkt tłoczony jest w prasie ślimakowej. Od oleju oddzielane są ciała stałe, a następnie substancja poddawana jest rafinacji. W ten sposób można tłoczyć oleje przeznaczone zarówno do pieczenia, smażenia, jak i spożywane jako składniki sałatek. Można go stosować podczas obróbki termicznej produktów w kuchni, ponadto może być dodawany do dressingów i sosów.

Jakość gotowego produktu

Na jakość oleju wpływają takie czynniki jak warunki uprawy, sposób zbioru, metody przechowywania oraz oczyszczania. Warto korzystać z upraw ekologicznych, co bezpośrednio wpływa na obecność dobroczynnych składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę na obecność kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Bardzo istotne są kwasy Omega-3 i Omega-6, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem.

Rafinacja i utwardzanie oleju

Olej tłoczony na ciepło nie wymaga stosowania dodatkowych konserwantów, a podczas rafinacji usuwane są metale ciężkie. Dzięki temu uzyskiwany jest w pełni bezpieczny i stabilny tłuszcz, który można przechowywać przez długi czas bez obawy o zmianę właściwości. Podczas procesu tłoczenia oleju na ciepło częściowo niszczone są jednak związki posiadające właściwości przeciwutleniające. Olej pozbawiany jest wielu witamin, minerałów i wartości odżywczych. Utwardzanie odbywa się w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza, przez co tworzą się szkodliwe dla zdrowia substancje, takie jak kwasy tłuszczowe typu trans.

Zdrowotne właściwości oleju na zimno

Dlatego, uwzględniając właściwości prozdrowotne, lepszym rozwiązaniem jest tłoczenie oleju na zimno. Niska temperatura nadaje substancji delikatny jasny kolor oraz intensywny aromat. Oleje tłoczone na zimno są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Tego rodzaju oleje są cenione przez dietetyków i można je dodawać do gotowych potraw bez stosowania dalszej obróbki. Olej tłoczony na zimno z pewnością warto włączyć do swojej codziennej diety, jako składnik ulubionych potraw. Jeśli, więc jesteś zainteresowany jego kupnem, odsyłamy do kategorii w naszym sklepie: https://smakitucholi.sklep.pl/oleje-tloczone-na-zimno z tymi właśnie produktami.

Komentarze do wpisu (0)

Promocje
Olej rzepakowy tłoczony na zimno  1L - Oliwia Kaszubska
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska

14,00 zł

Cena regularna: 17,90 zł

Najniższa cena: 14,00 zł
szt.
12 Szt. Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska
12 Szt. Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska

168,00 zł

Cena regularna: 192,00 zł

Najniższa cena: 168,00 zł
zestaw
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska

24,99 zł

Cena regularna: 27,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
szt.
Olej z Czarnuszki 500ml - Oliwia Kaszubska
Olej z Czarnuszki 500ml - Oliwia Kaszubska

43,00 zł

Cena regularna: 46,00 zł

Najniższa cena: 45,00 zł
szt.
Miód Nektarowo spadziowy 1200g - Pasieki Petryka
Miód Nektarowo spadziowy 1200g - Pasieki Petryka

47,00 zł

Cena regularna: 52,00 zł

Najniższa cena: 46,00 zł
szt.
Pyłek Kwiatowy pszczeli 500g - Pasieki Petryka
Pyłek Kwiatowy pszczeli 500g - Pasieki Petryka

46,00 zł

Cena regularna: 50,00 zł

Najniższa cena: 46,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl