Od wieków znane są właściwości zdrowotne miodu, a jego antybakteryjne działanie powszechnie wykorzystuje się w leczeniu przeziębień. Ta naturalna słodka substancja nie jest jedynym produktem wytwarzanym przez pszczoły, który ma korzystne właściwości dla zdrowia człowieka. Równie cenny jest pyłek pszczeli, który zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych – witamin, soli mineralnych, a nawet biotynę.
46,00 zł
Cena regularna:
50,00 zł
24,00 zł
52,00 zł
Czym jest pyłek pszczeli?
To pyłek zebrany z kwiatów przez pszczołę, która następnie miesza go z ze śliną i nektarem, formułując kuleczki, które transportowane są do ula. Kuleczki te, to właśnie pyłek pszczeli, który składany jest do komórki plastra, gdzie zostaje zaklejony, by mógł sfermentować. Pyłek kwiatowy, który jest dostępny w sprzedaży, pozyskuje się przed umieszczeniem go przez pszczołę w plastrze. Pyłek, oprócz miodu, służy pszczołom jako pokarm, gdyż jest bogaty w białko, witaminy, tłuszcze i sole mineralne.
Pyłki pszczele różnią się między sobą kształtem, kolorem i wagą, gdyż ich wygląd zależy od rośliny, z jakiej został pobrany. Najczęściej spotyka się pyłek żółty i jasnobrązowy. Jego smak także może się różnić ze względu na zmieszanie się pyłków różnych kwiatów, może być słodki, nieco kwaśnawy lub gorzki, zawsze jednak wyczuwa się nuty miodowo-kwiatowe.
Zastosowanie pyłku kwiatowego
Przez wieki wykorzystywano pyłek kwiatowy jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Obecnie dowiedziono, że ma on właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, antygrzybiczne i regenerujące. Wysoka zawartość białka w pyłku pszczelim sprawia, że jest on produktem polecanym także dla wegetarian, którzy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu powinni dostarczać odpowiednią ilość protein. Pyłek reguluje przemianę materii, a dodatkowo jest niskokaloryczny, więc może być stosowany w przypadku diet odchudzających. Pozytywny wpływ na organizm mają liczne mikro- i makroelementy np. cynk i selen wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają porost włosów, a żelazo i miedź – przeciwdziałają anemii. Pyłek pszczeli korzystnie wpływa na procesy trawienne, leczenie zapaleń jamy ustnej, działa ochronnie na wątrobę, poprawia krążenie krwi, a także obniża ilość cholesterolu.
Pyłek sprzedawany jest w naturalnej postaci. Jednym ze sposobów spożywania pyłku jest rozpuszczenie go w wodzie i pozostawienie na całą noc, tak by rano na czczo go wypić. Można także łączyć go z miodem, jak również dodawać do konfitur i jogurtu. Zalecana dawka pyłku pszczelego to 2 łyżki stołowe. Pyłek można stosować także do przygotowywania domowych kosmetyków np. maseczek wzmacniających (połączenie pyłku i żółtka).
13,10 zł
25,00 zł
Cena regularna:
27,00 zł
14,00 zł
Cena regularna:
17,90 zł
9,00 zł
69,00 zł
68,00 zł
56,00 zł
63,00 zł
42,00 zł
Cena regularna:
45,00 zł
73,00 zł