Miód wiosenny wielokwiatowy powstaje między innymi z pierwszych kwiatów, jakie pszczoły gromadzą na wiosnę. Ku miłemu zaskoczeniu, ten kwiatowy repertuar jest niezwykle różnorodny. Prezentowany miód produkowany jest bowiem na bazie takich roślin jak podbiał pospolity (Tussilago farfara L.), klon pospolity (Acer platanoides L.), cebulica syberyjska (Scila siberica), przylaszczka pospolita, sasanka zwyczajna oraz wielu innych gatunków, takich jak na przykład zawilec gajowy.
45,00 zł
Oczywiście we wiosennych miodach wielkokwiatowych można wyczuć również nuty smakowe nektarów tych roślin, które zakwitają późną wiosną. Należą do nich między innymi mniszek, lekarski, wiciokrzew oraz głóg. Ubogacają one jeszcze bardziej walory smakowe i zdrowotne finalnego produktu.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy występuje w postaci nektaru, jaki pszczoły zbierają na wiosnę. Charakteryzuje się unikalnym aromatem i smakiem zależnym od proporcji występujących w nim składników. Przeważnie ma on jasnożółtą barwę i delikatny smak. To właśnie mnogość i różnorodność elementów, które składają się na finalną kompozycję miodu wielokwiatowego, przesądza o jego dobroczynnych właściwościach zdrowotnych. Taka kompozycja działa przede wszystkim korzystnie na nasz układ odpornościowy, natomiast niektóre konkretne składniki, takie jak na przykład podbiał pospolity neutralizują stan zapalny górnych dróg oddechowych.
Zasadniczo wielokwiatowy miód wiosenny to przede wszystkim bogate źródło glukozy i fruktozy, które dodają organizmowi niezbędnej energii. W miodzie tym znajdziemy jednak dużo więcej cennych elementów, takich jak kwasy organiczne, woski i witaminy. Konkretyzując, nie sposób nie wspomnieć o wapnie, magnezie, krzemie, fosforze, piroksydynie oraz witaminach — przede wszystkim A, C i B12.
Zalety miodu wiosennego
Poza wcześniej wspomnianym dobroczynnym działaniem, jakim jest stymulowanie układu immunologicznego, miody wiosenne wielokwiatowe są nieocenioną pomocą w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Wykazują one bowiem działanie antyalergiczne i przeciwmiażdżycowe. Ponadto, produkty te mają właściwości hepatoprotekcyjne, czyli, innymi słowy, chroniące komórki wątroby (hepatocyty). Abstrahując od tego, pozyskiwany wiosną miód wielokwiatowy stabilizuje ciśnienie krwi i ułatwia trawienie.
Miód wiosenny — jak stosować?
Miód wiosenny można spożywać na wiele różnych sposobów. Można go dodać na przykład do ciepłej (lecz niegorącej) herbaty po to, aby urozmaicić smak naparu. Bardziej prozaicznym rozwiązaniem jest posmarowanie miodem zwykłej kanapki. Taka opcja jest warta uwagi w sytuacji, gdy nachodzi nas ochota zjedzenia czegoś słodkiego.
13,10 zł
25,00 zł
Cena regularna:
27,00 zł
14,00 zł
Cena regularna:
17,90 zł
9,00 zł
69,00 zł
68,00 zł
56,00 zł
63,00 zł
42,00 zł
Cena regularna:
45,00 zł
73,00 zł