Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?
Wiele tradycyjnych zastosowań octu jabłkowego nie znalazło potwierdzenia w nauce. Badania naukowe wykazały natomiast, że naturalny preparat z jabłek posiada następujące właściwości zdrowotne:
- wspiera walkę z nadwagą i otyłością regulując poziom cukru we krwi i nasilając uczucie sytości dzięki zawartości pektyny,
- wspiera osoby ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą i insulinoopornością zmniejszając stężenie glukozy we krwi i glikemię poposiłkową, spowalniając wchłanianie cukru z pożywienia do krwi, a także zwiększając wrażliwość komórek na insulinę,
- pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu, wspierając rozkładanie tłuszczy,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez utlenianie cholesterolu LDL,
- Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (np. choroby niedokrwiennej serca),
- pobudza procesy trawienne, zwiększając produkcję soków i enzymów trawiennych, dzięki czemu pomaga w niestrawności.
Wspiera także w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka,
działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyseptycznie, dlatego doskonale nadaje się m.in. jako tonik do twarzy czy naturalny dezodorant, do czyszczenia i odkażania wszelkich powierzchni i narzędzi, naturalnego konserwowania żywności w celu ochrony przed zepsuciem, a także do mycia warzyw i owoców. Można go również wykorzystywać w leczeniu zapalenia ucha środkowego, należy jednak liczyć się z możliwością podrażnienia skóry, gdyż ocet jabłkowy skutecznie hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych dopiero w stężeniach, które szkodzą komórkom skóry właściwej.
Zastosowanie octu jabłkowego
Octu jabłkowego nie należy pić bezpośrednio z butelki, gdyż ze względu na kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów. Najlepiej jedną bądź dwie łyżki stołowe płynu rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo, a także przed obiadem i kolacją. Ocet jabłkowy można również dodawać do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli.