
Olej rydzowy (często można spotkać się z zamienną nazwą olej z lnianki) dziś nie jest zbyt popularny, co stanowi poważny błąd, ponieważ jest to produkt o wielu cennych dla zdrowia właściwościach. Śmiało, można klasyfikować go jako żywność funkcjonalną.
Co warto wiedzieć o oleju rydzowym?
Do produkcji oleju rydzowego wykorzystywany jest lnicznik siewny. To roślina oleista zaliczana do rodziny kapustowatych, dość powszechnie występująca (rosnąca głównie dziko) na obszarze Polski. Ma długą łodygę (która może osiągać wysokość nawet 100 cm), na której szczycie znajdują się tworzące grono kwiaty. Produkowany z lnicznika siewnego olej najczęściej powstaje z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno. Olej ma słomkowe lub brunatne zabarwienie, cechuje się również lekko cebulowym posmakiem.
Olej rydzowy - właściwości
Dbałość o zdrowie jest niezwykle ważna, dlatego należy postarać się, by w codziennej diecie znalazło się jak najwięcej wartościowych produktów - jednym z nich bez wątpienia jest olej rydzowy. Znajduje się w nim około 40% kwasu kwas α-linolenowego z rodziny omega-3. Dodatkowo znajduje się w nim sporo kwasu oleinowego z grupy omega-9 oraz steroli roślinnych (głównie β-sitosteroli i kampesteroli). Ze względu na znaczącą zawartość przeciwutleniaczy w postaci tokoferoli, olej rydzowy właściwości i trwałość zachowuje przez długi czas. W oleju rydzowym nie brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływających na zdrowie, między innymi poprzez zapobieganie miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu.
Właściwości oleju rydzowego sprawiają, że jest to idealny sposób na wspomaganie odporności w okresie jesienno-zimowym. Ma on również wiele innych właściwości, np. olej rydzowy na refluks spożywany regularnie pozwala złagodzić przykre dolegliwości żołądkowe.
Olej rydzowy - zastosowanie
Zastosowanie oleju rydzowego jest bardzo szerokie - świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Olej rydzowy (https://smakitucholi.sklep.pl/pl/p/Olej-Rydzowy-250ml/) ma bardzo wyrazisty smak, będzie więc idealnym uzupełnieniem smaku wielu dań. Doskonale pasuje nie tylko do sałatek i surówek, ale również do pieczywa czy potraw mięsnych lub rybnych, jednak wyłącznie tych serwowanych na zimno. Olej ten nie nadaje się bowiem do obróbki termicznej. Po otwarciu zawsze należy przechowywać go w lodówce.
Olej rydzowy na twarz najlepszy jest w postaci kremów - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, hamując przy tym procesy straszenia się. Dodatkowo regularne jego stosowanie może spowodować zmniejszenie ryzyka powstania skórnych chorób nowotworowych. Ze względu właściwości oleju rydzowego, można wykorzystywać go również do masażu.
Gdzie jeszcze w kosmetyce można wykorzystać jego świetne właściwości? Olej rydzowy na włosy świetnie sprawdzi się w roli serum na zniszczone końcówki. Z powodzeniem może być również wykorzystywany do olejowania włosów.