Smalec to powszechnie wykorzystywany w kuchni tłuszcz. Idealnie nadaje się do smażenia. Wykorzystywany jest także w cukiernictwie i piekarstwie. Świetnie nadaje się też na kanapkę. Chleb posmarowany smalcem i przekąszany kiszonym ogórkiem to wciąż niezwykle popularna przekąska. Choć przez długi czas uważano, że tłuszcze zwierzęce mają niekorzystny wpływ na zdrowie, to najnowsze doniesienia podważają tę tezę. Warto więc od czasu do czasu urozmaicić swoją dietę o ten rodzaj tłuszczu. Zatem, czy smalec jest zdrowy?
Smalec i jego wyjątkowe właściwości
Urozmaicona, bogata w różnorodne składniki odżywcze dieta jest gwarancją dobrego zdrowia. Powinna się ona składać z warzyw, owoców, produktów zbożowych, nabiału, ale też z mięsa oraz ryb. W naszej diecie jest też miejsce na zdrowe tłuszcze. Na pewno jest nim smalec z gęsi. Tłuszcz pozyskiwany z gęsiny stanowi cenne źródło witamin i mikroelementów. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera też jednonienasycony kwas oleinowy, który jest pomocny w walce z miażdżycą.
Jednak smalec to nie tylko dawka zdrowych tłuszczów. To także niezastąpiony składnik wielu dań. Trudno sobie bowiem wyobrazić przyrządzanie niektórych potraw bez jego użycia. Smalec między innymi idealnie nadaje się do smażenia. Ten rodzaj tłuszczu jest świetnym nośnikiem smaku i zdecydowanie podkreśla walory smakowe przyrządzanych na nim potraw. Zatem, jaki smalec najzdrowszy?
Smalec wieprzowy, czy z gęsiny - który z nich wybrać?
Decydując się na zakup tłuszczu zwierzęcego, często zastanawiamy się, jaki smalec najzdrowszy. Eksperci od żywienia nie mają jednak z tym najmniejszego problemu, to smalec z gęsi. Jest on lepszy niż olej rzepakowy, czy też kokosowy. Co więcej, równie wartościowy, jak olej z oliwek. Zatem, czy smalec gęsi jest zdrowy? Dietetycy nie mają wątpliwości, to niepodważalnie najlepszy rodzaj tłuszczu. Podobnie jak olej pozyskiwany oliwek zawiera on duże ilości kwasu oleinowego, który znajdziemy w oliwie wytłaczanej z oliwek.
Co jednak z innymi tłuszczami zwierzęcymi. Czy smalec wieprzowy jest zdrowy? Na pewno ten pozyskiwany w gęsiny ma znacznie lepszy wpływ na nasze zdrowie. Choć smalec wieprzowy ma podobne zastosowanie co gęsi, to niestety jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Jeśli więc troska o zdrowie jest naszym priorytetem, z pewnością nie powinniśmy mieć problemu z wyborem najzdrowszego tłuszczu zwierzęcego. Smalec z gęsiny to skarbnica cennych składników odżywczych o działaniu prozdrowotnym.
Venus
Brawo, w końcu jakiś sensowny wpis!