Lecznicze właściwości miodu i wyjątkowy słodki smak sprawiają, że ciężko całkowicie zrezygnować z jego stosowania w kuchni. Dobrej jakości miód, pochodzący ze sprawdzonego źródła, to witaminowa bomba dla organizmu, która pomaga wzmacniać odporność przez cały rok, a w szczególności jesienno-zimową porą, kiedy wzbogaca smak korzennej, rozgrzewającej herbaty. Osoby chorujące na cukrzycę, często rezygnują całkowicie z miodu ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Czy słusznie? Podpowiadamy, jaki rodzaj miodu dla cukrzyka jest najbezpieczniejszy.
Jaki miód jest dobry dla cukrzyków?
Nie każdy cukrzyk musi rezygnować ze słodzenia miodem i dodawania go do potraw kulinarnych. Tym bardziej ze względu na lecznicze właściwości tej naturalnej złotej substancji, warto korzystać z niej zamiast syntetycznych produktów nadających słodki smak. Miód jest bogaty w witaminy i minerały. Wspomaga leczenie infekcji, a stosowany regularnie wzmacnia odporność przez cały rok. Jeśli zastanawiasz się, jaki miód jest dobry dla cukrzyków, musisz poznać kilka faktów na jego temat. Miody wytwarzane są przez pszczoły, które zbierają pyłki kwiatów i roślin, a następnie przetwarzają je w ulach. W zależności od rośliny, z jakiej produkowany jest miód w jego zdecydowanej większości, przybiera on inną nazwę. Miód składa się głównie z wody i cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Jednocześnie cukrzyca to metaboliczna choroba charakteryzująca się hiperglikemią, która sprawia, że organizm niemalże natychmiastowo reaguje na wszelką podaż cukru. Zażywanie cukrów w jakiejkolwiek postaci wiąże się zatem z koniecznością zachowania ostrożności przez osobę chorą i jest możliwe wyłącznie w przypadku cukrzycy typu II. Miód dla cukrzyków może zostać wprowadzony do diety, jeśli posiada on niski indeks glikemiczny. W zależności od tego, skąd pszczoły pobierają pył, miód może różnić się zawartością glukozy i fruktozy w swoim składzie. Im więcej fruktozy zawiera, tym jest bezpieczniejszy dla diabetyków.
Indeks glikemiczny - IG
Który miód dla cukrzyków wybrać? Chcąc wprowadzić miód do diety, warto przede wszystkim skonsultować swój pomysł z lekarzem lub dietetykiem, który zna przebieg choroby.
Najmniejszy indeks glikemiczny (do ok. 40%) posiada miód akacjowy i jest on najbardziej bezpieczny dla osób cierpiących na cukrzycę. Nieco wyższymi parametrami IG charakteryzują się miód lipowy oraz miód wrzosowy oraz inne odmiany wielokwiatowe (ok. 55%). Wysoki indeks glikemiczny jest charakterystyczny dla miodów leśnych i gryczanych, które nie są zalecane.
W przypadku cukrzycy miód może być stosowany z umiarem - pod warunkiem spożywania niewielkich ilości i w towarzystwie innych produktów spożywczych o niskiej wartości IG.