Masz ochotę na pyszny barszcz czerwony? Chcesz przygotować go na smacznych, pożywnych i naturalnych składnikach? Jeśli tak, to koniecznie przeczytaj poniższy wpis. Jesteśmy przekonani, że usatysfakcjonuje on Twoje kubki smakowe.
Co będzie potrzebne do przygotowania barszczu czerwonego?
Jak zrobić barszcz czerwony? Zanim zabierzesz się do pracy, przygotuj wszystko, co niezbędne, aby przygotować smaczny barszczyk czerwony. Oto lista niezbędnych produktów i artykułów spożywczych:
- litr wody,
- włoszczyzna (200 g),
- liść laurowy,
- buraki czerwone (400 g),
- ziele angielskie (3 ziarnka),
- czosnek (3 ząbki),
- koncentrat barszczu czerwonego (około 150 ml),
- pieprz, sól do smaku,
- majeranek,
- cukier.
Przygotowując barszcz czerwony z koncentratu, nie zapomnij też o uszkach.
Jak przygotować barszcz - przepis krok po kroku
Jak zrobić dobry barszcz czerwony? Wbrew pozorom nie trzeba w tym celu używać zakwasu. Smaczną i pożywną zupę można również przygotować na koncentracie. Co ważne, nie zajmie Ci to dużo czasu. Jak zatem zrobić barszcz, który umili Ci niedzielny obiad?
Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia włoszczyzny i czerwonych buraków. Należy je posiekać w miarę drobno, aby uzyskany z nich wywar był aromatyczny i wyróżniał się niezapomnianym smakiem. Następnie warzywa należy zalać wodą i gotować przez około 90 minut. Do wrzątku można dodać niektóre przyprawy, takie jak liść laurowy, majeranek, a także ziele angielskie i sól. Opcjonalnie można też dodać kawałek wędzonego boczku. Pamiętaj jednak, że dla wielu osób barszcz to potrawa postna, dlatego warto tę kwestię uszanować podczas jej przygotowywania.
Gdy proces gotowania będzie na ukończeniu, należy całość zalać koncentratem barszczu czerwonego wraz z czosnkiem oraz cukrem. Po wymieszaniu wszystkich składników należy gotować przez kolejne 5 minut. Na koniec można podawać zupę wraz z uszkami.
Koncentrat do barszczu - dlaczego warto?
Wiele osób uważa, że barszcz na koncentracie traci na swoich walorach smakowych. Czy to prawda? Dużo zależy tu od wspomnianego koncentratu. Ważne, aby w jego skład wchodziły naturalne składniki, które wzbogacą jego smak i nadadzą mu szlachetnego charakteru. Naszym zdaniem koncentrat barszcz czerwony to produkt najlepszy w swej klasie, gdyż smaczny, zdrowy i naturalny. Zachęcamy do przygotowania jedynego w swoim rodzaju barszczu właśnie na nim.
Po przygotowaniu zupy jedyne co nam pozostaje to degustacja. W końcu za przygotowanie tak smacznego posiłku należy się nagroda w postaci jego konsumpcji.