Olej rzepakowy 1L na zimno - Oliwia Kaszubska

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 16,00 zł 16.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Olej rzepakowy 1L na zimno - Oliwia Kaszubska

 

Składniki: 100% olej z nasion rzepaku „00” bezerukowego tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia, potrójnie filtrowany na zimno.

Nie Pasteryzowany !

Olej rzepakowy - właściwości lecznicze:

Olej rzepakowy wpływa pozytywnie na układ krwionośny, sprzyjając profilaktyce miażczycy czy redukując ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Ma również właściwości łagodzące objawy zapalenia stawów, a dzięki tłoczeniu na zimno, reguluje przemianę materii. Stanowi bogate źródło witamin A, E, K oraz D2, która w organizmie przekształcana jest w witaminę D3.

Olej rzepakowy doskonale nadaje się do:

  • duszenia;
  • smażenia;
  • grillowania; 
  • marynowania mięs i warzyw;
  • jako dodatek do sałatek, sosów i majonezów.

Tłoczony na zimno olej rzepakowy wyróżnia się proporcją nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) Omega 3 do Omega 6 wynoszącą 1:2. Dzięki temu jest niezwykle blisko tzw. “złotej proporcji” 1:1, co sprawia, że przyswajalność kwasu omega 3 jest w tym przypadku na wysokim poziomie. Zachowanie odpowiednich proporcji kwasów omega 3 do omega 6 jest bardzo istotne z punktu widzenia zachowania równowagi fizjologicznej organizmu. Trzeba bowiem wiedzieć, że nasz organizm ich nie syntetyzuje, co oznacza, że należy dostarczać je wraz z pożywieniem. 

Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych NNTK na prawidłową pracę ludzkiego organizmu jest nie do przecenienia. Zależy od nich m.in. odpowiednie funkcjonowanie nerek czy układu krwionośnego. Mają również znaczenie dla zachowania dobrej kondycji skóry. Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno jest ich świetnym źródłem. Co więcej, zawiera także jednonienasycony kwas oleinowy.

Wśród innych cennych składników oleju rzepakowego tłoczonego na zimno znajdziemy także fitosterole. Chociaż budową przypominają cholesterol, to ich wyróżnikiem jest aktywność biochemiczna i farmakologiczna. Odgrywają istotną rolę w blokowaniu wchłaniania tzw. “złego” cholesterolu (LDL), pozytywnie wpływając na funkcjonowanie organizmu.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno, w przeciwieństwie np. do lnianego, bardzo dobrze nadaje się do smażenia. Nie ulega bowiem jełczeniu, a także jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Tym samym możemy ograniczyć ilość dymu podczas smażenia. Jednak ze względu na swoje zdrowotne właściwości, olej rzepakowy nadaje się również do spożywania na zimno. Warto dodawać go np. do sałatek, surówek, czy też wykorzystać jako dodatek do pieczywa. Jego lekko słonecznikowy posmak dodaje wyrazistości przygotowywanym potrawom.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (1)

4 lipca 2018

Polecajcie Proszę! Naprawdę naturalny 100% olej z rzepaku. Smak konsystencja i barwa Super

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl