Nadciśnienie oraz różnego rodzaju choroby serca to obecnie jedne z najczęściej występujących w Polsce, oraz na świecie chorób cywilizacyjnych. Wynika to w dużej mierze z szeroko rozumianego niezdrowego trybu życia. Nie oznacza to jednak, że chorując na dolegliwości układu krążenia, całkowicie musimy rezygnować ze wszystkich słodkości, czego doskonałym przykładem może być naturalny miód na serce. Warto więc przyjrzeć się nieco bliżej, jakie korzyści płyną dla układu krążenia z jego regularnego spożywania.
Obniżenie poziomu ciśnienia krwi
Jedną z podstawowych właściwości zdrowotnych właściwości miodu, w przypadku jego regularnego spożywania, jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Właściwości te wynikają między innymi z dużej zawartości takich substancji jak, chociażby flawonoidy. Warto jednak pamiętać, że miód na nadciśnienie, nie może zastąpić właściwego leczenia farmakologicznego. Może on jednak skutecznie je wspomóc oraz być stosowanym jako środek profilaktyczny. Wielu z Państwa zapewne w tym momencie zastanawia się, jaki miód na nadciśnienie jest najlepszy? W tej kwestii najlepiej do tego nadaje się, chociażby miód gryczany, czy też lipowy. Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku jest równie ważne, jaką ilość miodu spożywamy na co dzień. Przyjmuje się dzienna porcja spożywanego miodu, przy nadciśnieniu tętniczym powinna wahać się pomiędzy 75 a 120 gramów, rozłożonych na kilka posiłków, na przykład śniadanie, deser, podwieczorek, oraz kolację.
Miód na arytmię oraz inne choroby układu krążenia
Wiele osób zadaje sobie jaki miód na arytmię serca, pochodzenia naturalnego będzie najbardziej odpowiedni? Odpowiedzią na to pytanie jest stosunkowo prosta, gdyż praktycznie każdy. Doskonałym przykładem, jaki miód na serce najlepiej nadaje się do zwalczania arytmii, może być, chociażby miód rzepakowy, lipowy, czy też stosunkowo popularny na polskich stołach, miód wielokwiatowy (wszystkie wymienione znajdziesz w ofercie: https://smakitucholi.sklep.pl/).
Warto przy tym wspomnieć, że regularne stosowanie miodu, we wspomnianej przez nas wcześniej ilości, w połączeniu ze środkami farmakologicznymi, pozwala na zmniejszenie częstotliwości skurczy nawet o 40 procent. Wynika to w dużej mierze z zawartych w miodzie enzymów wytwarzanych przez pszczoły w trakcie produkcji miodu oraz wspomnianych flawonoidów. Między innymi z tych właśnie powodów miód na choroby serca, w tym wspomnianą wcześniej arytmię, jest coraz częściej zalecany nie tylko przez lekarzy kardiologów, ale również i dietetyków. Stanowi on bowiem doskonałą alternatywę dla sztucznych słodkości.