
Naturalny, słodki miód to taki produkt, który, ze względu na cenne właściwości zdrowotne jest ceniony od wieków. Oprócz niego pszczoły wytwarzają także pyłek kwiatowy, który to warto wdrożyć do swej codziennej diety. Jakie posiada właściwości oraz jak go stosować?
Dlaczego warto sięgnąć po pszczeli pyłek?
Pyłki kwiatowe umożliwiają roślinom zapylanie. Są on zbierane przez pszczoły, które to dodają do nich trochę nektaru z kwiatów oraz swoje enzymy. Przynoszony do uli pyłek jest formowany w kolorowe kuleczki. Jest on cennym pokarmem białkowym pszczół. Co więcej, ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. Pyłek pszczeli, to naturalny suplement diety, który zawiera w składzie:
- białko
- aminokwasy
- minerały
- witaminy A, E oraz D
- błonnik
Jest to uniwersalny produkt, który stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Świetnie wspomaga organizm w walce z osłabieniem odporności oraz ułatwia odchudzanie. Zawarty w nim błonnik doskonale reguluje pracę jelit. Pszczeli pyłek posiada także działanie wzmacniające, energetyzujące oraz regulujące pracę organizmu. Powinny po niego także często sięgać osoby borykające się ze słabymi wynikami morfologii. Jego regularne spożywanie ma bowiem bardzo korzystny wpływ na skład krwi. Co więcej, wzmacnia on słabe włosy oraz paznokcie. Jeśli chodzi o pyłek pszczeli, stosowanie jest zalecane w przypadku wypadania włosów, łamania się paznokci oraz posiadania suchej skóry.
Stosowanie pyłku kwiatowego
Pyłek kwiatowy to produkt, po który warto sięgnąć, chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem. Doświadczeni pszczelarze zalecają rozpuszczanie pyłku kwiatowego w wodzie. Dla osób dorosłych zalecana jest płaska łyżka stołowa pyłku pszczelego. Należy ją zalać letnią wodą, delikatnie wymieszać i pozostawić na całą noc. Po upływie tego czasu do rozpuszczonego pyłku należy dodać po raz kolejny ciepłej wody oraz ewentualnie łyżkę miodu. Spożywanie tej mikstury jest zalecane zawsze rano na czczo lub po śniadaniu przez okres co najmniej trzech miesięcy.
Pszczeli pyłek można także stosować w suchej postaci jako dodatek do owsianki, jogurtu, lodów oraz wielu deserów. W razie potrzeby te zdrowe, kolorowe kuleczki można zmielić w młynku do kawy.
Pyłek pszczeli mogą spożywać nie tylko osoby dorosłe, lecz także dzieci, które ukończyły trzeci rok życia. Przed podaniem zalecane jest wykonanie próby uczuleniowej. Jeśli dziecko nie wykazuje alergii, to wówczas zaleca się podawanie pyłku w ilości około 1-3 łyżeczek dziennie. Gdy maluch nie przepada za tym produktem, to wówczas najlepiej jest mu go podawać na słodko: z miodem, z jogurtem lub z ulubionym deserem. W takiej postaci jest on nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy.