
Jesienią polskie lasy obfitują w wiele gatunków przepysznych grzybów, które chętnie zbieramy i wykorzystujemy w jesiennej kuchni. Jednak aby te dary lasu mogły cieszyć nasze podniebienia o każdej porze roku, warto zdecydować się na grzyby marynowane w occie. Marynowanie to znana od lat metoda na przetworzenie sezonowych składników, które można bezpiecznie przechowywać przez dłuższy czas i sięgać po nie nawet poza sezonem. Nadaje też ono w ten sposób konserwowanym produktom niepowtarzalny smak i wiele prozdrowotnych właściwości.
Wartości odżywcze grzybów marynowanych
Grzyby marynowane poza niesamowitym smakiem i aromatem, słyną również z walorów zdrowotnych. Proces marynowania pozwala zachować większość składników odżywczych, w przeciwieństwie do obróbki termicznej. Grzybki w occie są bogate w witaminy i minerały, takie jak:
- witaminy z grupy B
- beta-karoten
- magnez
- wapń
- fosfor
- potas
- sód
Grzyby zawierają też sporo błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit. Są niskokaloryczne, dlatego stanowią doskonałe uzupełnienie diety osób dbających o linię. Marynowane podgrzybki, maślaki czy borowiki to także cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, warto więc włączyć je do menu wegetarian i wegan.
Grzyby marynowane - zastosowanie w kuchni
Grzyby marynowane w occie znajdują bardzo szerokie zastosowanie w polskich kuchniach. Można je podawać jako samodzielną przystawkę lub dodatek do mięs i pasztetów. Świetnie sprawdzą się również jako składnik kanapek i sałatek. Towarzyszą one wielu okazjom i są obowiązkowym elementem na stole podczas różnorodnych imprez i świątecznych posiłków. W połączeniu z tuńczykiem, ogórkiem konserwowym i kukurydzą grzybki stworzą niesamowite połączenie smaków, które warto wykorzystać w sałatce lub paście do pieczywa. Grzyby marynowane to niezbędny element sosu tatarskiego, serwowanego zazwyczaj do jajek i mięs. Natomiast dodanie ich do klasycznej sałatki jarzynowej sprawi, że otrzymamy nieco odświeżoną wersję tej popularnej na polskich stołach potrawy. Możliwości na wkomponowanie ich w znane wszystkim przepisy, by odkryć je na nowo, są praktycznie nieograniczone.
Gdzie kupić grzyby marynowane?
Marynowane grzyby od lat stanowią obowiązkowe wyposażenie większości spiżarni. Do osób, które nie mają czasu i okazji ich własnoręcznie zebrać i zamarynować, z pomocą przychodzą sklepy oferujące gotowe grzybki w occie. Kupując w naszym sklepie internetowym, nie musisz nawet wychodzić z domu, by to zrobić. Zapraszamy pod adres: https://smakitucholi.sklep.pl/grzyby-przetwory. Warto zaopatrzyć się w ulubione marynowane maślaki i podgrzybki, co pozwoli nam cieszyć się walorami tych pysznych przetworów przez cały rok.