Inni klienci kupili również
Grzyby marynowane - jakie mają wartości odżywcze i jak je wykorzystać w kuchni? 0
Grzyby marynowane - jakie mają wartości odżywcze i jak je wykorzystać w kuchni?

Jesienią polskie lasy obfitują w wiele gatunków przepysznych grzybów, które chętnie zbieramy i wykorzystujemy w jesiennej kuchni. Jednak aby te dary lasu mogły cieszyć nasze podniebienia o każdej porze roku, warto zdecydować się na grzyby marynowane w occie. Marynowanie to znana od lat metoda na przetworzenie sezonowych składników, które można bezpiecznie przechowywać przez dłuższy czas i sięgać po nie nawet poza sezonem. Nadaje też ono w ten sposób konserwowanym produktom niepowtarzalny smak i wiele prozdrowotnych właściwości.

Wartości odżywcze grzybów marynowanych

Grzyby marynowane poza niesamowitym smakiem i aromatem, słyną również z walorów zdrowotnych. Proces marynowania pozwala zachować większość składników odżywczych, w przeciwieństwie do obróbki termicznej. Grzybki w occie są bogate w witaminy i minerały, takie jak:

  • witaminy z grupy B
  • beta-karoten
  • magnez
  • wapń
  • fosfor
  • potas
  • sód

Grzyby zawierają też sporo błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit. Są niskokaloryczne, dlatego stanowią doskonałe uzupełnienie diety osób dbających o linię. Marynowane podgrzybki, maślaki czy borowiki to także cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, warto więc włączyć je do menu wegetarian i wegan.

Grzyby marynowane - zastosowanie w kuchni

Grzyby marynowane w occie znajdują bardzo szerokie zastosowanie w polskich kuchniach. Można je podawać jako samodzielną przystawkę lub dodatek do mięs i pasztetów. Świetnie sprawdzą się również jako składnik kanapek i sałatek. Towarzyszą one wielu okazjom i są obowiązkowym elementem na stole podczas różnorodnych imprez i świątecznych posiłków. W połączeniu z tuńczykiem, ogórkiem konserwowym i kukurydzą grzybki stworzą niesamowite połączenie smaków, które warto wykorzystać w sałatce lub paście do pieczywa. Grzyby marynowane to niezbędny element sosu tatarskiego, serwowanego zazwyczaj do jajek i mięs. Natomiast dodanie ich do klasycznej sałatki jarzynowej sprawi, że otrzymamy nieco odświeżoną wersję tej popularnej na polskich stołach potrawy. Możliwości na wkomponowanie ich w znane wszystkim przepisy, by odkryć je na nowo, są praktycznie nieograniczone.

Gdzie kupić grzyby marynowane?

Marynowane grzyby od lat stanowią obowiązkowe wyposażenie większości spiżarni. Do osób, które nie mają czasu i okazji ich własnoręcznie zebrać i zamarynować, z pomocą przychodzą sklepy oferujące gotowe grzybki w occie. Kupując w naszym sklepie internetowym, nie musisz nawet wychodzić z domu, by to zrobić. Zapraszamy pod adres: https://smakitucholi.sklep.pl/grzyby-przetwory. Warto zaopatrzyć się w ulubione marynowane maślaki i podgrzybki, co pozwoli nam cieszyć się walorami tych pysznych przetworów przez cały rok.

Komentarze do wpisu (0)

Promocje
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska
Olej z Czarnuszki 250ml - Oliwia Kaszubska

25,00 zł

Cena regularna: 27,00 zł

Najniższa cena: 2,00 zł
szt.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno  1L - Oliwia Kaszubska
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska

14,00 zł

Cena regularna: 17,90 zł

Najniższa cena: 14,00 zł
szt.
12 Szt. Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska
12 Szt. Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1L - Oliwia Kaszubska

168,00 zł

Cena regularna: 192,00 zł

Najniższa cena: 168,00 zł
zestaw
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl