![Gdzie i jak najlepiej przechowywać miód?](/userdata/public/news/images/59.jpg)
Miód jest produktem spożywczym o bardzo dużej trwałości. Niestety, źle przechowywany, może się po prostu zepsuć. Co zrobić, aby nasz miód zachował swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak?
Dlaczego miód jest trwałym produktem spożywczym?
Miód może przetrwać nawet tysiące lat. Jest to możliwe, gdyż wyróżnia się niską wilgotnością, dużą zawartością cukrów, a także właściwościami antybakteryjnymi. Przechowując go, należy pamiętać, aby znajdował się on w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które uniemożliwią mu kontakt ze świeżym powietrzem i wilgocią. Co więcej, bezpieczne przechowywanie miodu jest również uzależnione od braku dostępu do światła słonecznego.
Najlepiej, jeśli przechowywany miód znajduje się w chłodnym, suchym i przede wszystkim ciemnym miejscu. Nie trzeba go trzymać w lodówce. Wystarczy, jeśli dysponujemy zamkniętą szafką kuchenną, przy czym nie może ona znajdować się np. w bliskim sąsiedztwie piekarnika.
Jaka temperatura jest odpowiednia dla miodu?
Miód można przechowywać w dość szerokim zakresie temperatur. Najlepiej, jeśli wynosi ona od 10 do 20 stopni Celsjusza. Co prawda właściwości produktu zostają zachowane nawet poniżej 10 stopni, ale trzeba pamiętać, że taka sytuacja zwiększa prawdopodobieństwo krystalizacji, czyli przemianie miodu ciekłego w stały.
Jak "poradzić sobie" z krystalizującym miodem? Dobrym rozwiązaniem jest jego stopniowe podgrzanie. Jeśli chcemy nałożyć niewielką porcję, możemy to zrobić rozgrzaną łyżeczką. Więcej o tym zjawisku dowiesz się w naszym poprzednim artykule: https://smakitucholi.sklep.pl/pl/blog/Na-czym-polega-krystalizacja-miodu/57.
Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu miodu?
Na ogół miody posiadają określony termin przydatności do spożycia. Po jego upływie (najczęściej mowa o 2 - 3 latach) produkt może zacząć tracić część swoich właściwości prozdrowotnych. Niemniej - co należy podkreślić - właściwe przechowywanie pozwala cieszyć się zamkniętymi w nim substancjami odżywczymi nawet przez dziesiątki lat.
Warto również dodać, że przechowywanie miodu może wiązać się z jego rozwarstwieniem, a nawet pojawieniem się na powierzchni charakterystycznego, jasnego nalotu. W obydwu przypadkach mamy do czynienia z procesami naturalnymi, które nie wpływają na jakość miodu. Jeśli jednak wyczujemy, że smak miodu staje się kwaśny, a jego zapach przypomina ocet, to jest to oznaką rozpoczęcia procesu fermentacji. Na marginesie warto dodać, że sfermentowany miód może być wykorzystany w kuchni, albo też do przygotowywania miodu pitnego.
Jak przechowywać miód? Najlepiej, jeśli miejsce będzie ciemne, zabezpieczone przed wilgocią, a sam miód będzie szczelnie zabezpieczony w słoiku, w którym nie będzie dostępu do wilgoci i świeżego powietrza. Stosując się do tych zasad, możemy mieć pewność, że nasz miód zachowa swój smak przez lata.