Opcje przeglądania

Jednym z cennych produktów wytwarzanych przez pszczoły jest pierzga pszczela, która stanowi nie tylko ich podstawowy pokarm, lecz ma także wiele korzyści prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Za sprawą licznych składników mineralnych i witamin, w niej zawartych, pierzga uznawana jest za superfood, które znacznie poprawia odporność i przeciwdziała wielu chorobom.

Pierzga Pszczela

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela jest produktem całkowicie naturalnym. Ma ona postać nieregularnych, małych i ciemnobrązowych grudek. Powstaje ona z pyłku kwiatowego, zmieszanego ze śliną i miodem. Ważnym etapem w jej powstawaniu jest fermentacja mlekowa, która dokonuje się w komórkach plastra miodu, gdzie pszczoły ubijają ściśle pierzgę. Tam, odporna na pleśń i gnicie, będzie pozostawała aż do czasu, kiedy posłuży tym pracowitym owadom za pokarm.

Co zawiera pierzga?

Pierzga zawiera liczne substancje odżywcze i wzmacniające organizm. Posiada ona wysoką zawartość białek, polifenoli i aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza pierzga posiada również wiele witamin: A, B6, C, czy K, jak również żelazo, krzem i cynk. Pierzga jest tym cenniejsza, iż zawiera liczniejsze i bardziej przyswajalne substancje odżywcze, niż pyłek kwiatowy.

Wpływ stosowania pierzgi pszczelej na organizm

Pierzga wykazuje korzystne działanie w leczeniu różnych schorzeń. Można ją stosować w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, biegunek i zaprać, a także przy przewlekłym zapaleniu wątroby. Pierzga zalecana jest także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i osłabienia, jak również przy anemii, gdyż produkt ten jest doskonałym źródłem żelaza. Pierzga wzmacnia cały organizm, dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, dlatego można ją stosować w trakcie rekonwalescencji, np. po zabiegach operacyjnych.

Jak spożywać pierzgę?

Naszą pierzgę pszczelą najlepiej spożywać w postaci rozpuszczonej, przygotowując sobie napój z dodatkiem miodu, który zneutralizuje jej delikatnie kwaśny posmak. Warto pamiętać, że jest ona dość twarda, dlatego należą ją moczyć przez minimum 4 godziny. Grudki pierzgi można spożywać także samodzielnie lub jako dodatek do owsianki. Zaleca się, by spożywać jedną łyżkę pierzgi dziennie, by móc odczuć jej korzystne działanie. W naszej ofercie znajdą Państwo pierzgę w różnych gramaturach, co jest wygodnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero będą próbować jej cennego działania, i dla tych, którzy regularnie wzmacniają swój organizm tym pszczelim produktem.

Inni klienci kupili również
Pierzga pszczela 500g
Pierzga pszczela 500g
139,20 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl