Jednym z cennych produktów wytwarzanych przez pszczoły jest pierzga pszczela, która stanowi nie tylko ich podstawowy pokarm, lecz ma także wiele korzyści prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Za sprawą licznych składników mineralnych i witamin, w niej zawartych, pierzga uznawana jest za superfood, które znacznie poprawia odporność i przeciwdziała wielu chorobom.

Pierzga Pszczela

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela jest produktem całkowicie naturalnym. Ma ona postać nieregularnych, małych i ciemnobrązowych grudek. Powstaje ona z pyłku kwiatowego, zmieszanego ze śliną i miodem. Ważnym etapem w jej powstawaniu jest fermentacja mlekowa, która dokonuje się w komórkach plastra miodu, gdzie pszczoły ubijają ściśle pierzgę. Tam, odporna na pleśń i gnicie, będzie pozostawała aż do czasu, kiedy posłuży tym pracowitym owadom za pokarm.

Co zawiera pierzga?

Pierzga zawiera liczne substancje odżywcze i wzmacniające organizm. Posiada ona wysoką zawartość białek, polifenoli i aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza pierzga posiada również wiele witamin: A, B6, C, czy K, jak również żelazo, krzem i cynk. Pierzga jest tym cenniejsza, iż zawiera liczniejsze i bardziej przyswajalne substancje odżywcze, niż pyłek kwiatowy.

Wpływ stosowania pierzgi pszczelej na organizm

Pierzga wykazuje korzystne działanie w leczeniu różnych schorzeń. Można ją stosować w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, biegunek i zaprać, a także przy przewlekłym zapaleniu wątroby. Pierzga zalecana jest także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i osłabienia, jak również przy anemii, gdyż produkt ten jest doskonałym źródłem żelaza. Pierzga wzmacnia cały organizm, dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, dlatego można ją stosować w trakcie rekonwalescencji, np. po zabiegach operacyjnych.

Jak spożywać pierzgę?

Naszą pierzgę pszczelą najlepiej spożywać w postaci rozpuszczonej, przygotowując sobie napój z dodatkiem miodu, który zneutralizuje jej delikatnie kwaśny posmak. Warto pamiętać, że jest ona dość twarda, dlatego należą ją moczyć przez minimum 4 godziny. Grudki pierzgi można spożywać także samodzielnie lub jako dodatek do owsianki. Zaleca się, by spożywać jedną łyżkę pierzgi dziennie, by móc odczuć jej korzystne działanie. W naszej ofercie znajdą Państwo pierzgę w różnych gramaturach, co jest wygodnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero będą próbować jej cennego działania, i dla tych, którzy regularnie wzmacniają swój organizm tym pszczelim produktem.

Inni klienci kupili również
Pierzga pszczela 100g
Pierzga pszczela 100g
34,00 zł
szt.
Pierzga pszczela 500g
Pierzga pszczela 500g
139,20 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl