Olej rzepakowy 0,5l SZKŁO - Oliwia Kaszubska

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 15,00 zł 15.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Olej rzepakowy 0,5l SZKŁO - Oliwia Kaszubska

Składniki: 100% olej z nasion rzepaku tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia.

 

Olej Rzepakowy właściwości lecznicze:

Przeciwdziała miażdżycy, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego, łagodzi objawy choroby zapalenia stawów, tłoczony na zimno reguluje przemianę materii. Olej rzepakowy to bogate źródło witamin A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w witaminę D3.

Idealny do:

  •  duszenia 
  •  smażenia
  •  grillowania 
  •  marynowania mięs i warzyw
  •  sałatek 
  •  sosów
  •  majonezów

Olej rzepakowy tłoczony na zimno pomoże nam uzupełnić dietę o kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 (Kwasy NNTK) w niemalże idealnej proporcji wynoszącej 2:1. Tak zwana „Złota proporcja”  tychże kwasów  to 1:1, a im bliżej osiągnięcia tych wartości tym wyższa jest przyswajalność  kwasu omega 3. Zachowując prawidłowe proporcje omega 3 do omega 6 w naszej diecie zwiększamy szansę na zachowanie równowagi fizjologicznej w naszym organizmie. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zwiera także jednonienasycony  kwas oleinowy.

Nasz organizm nie syntezuje kwasów omega 6 i omega 3 musimy więc dbać o to, by dostarczyć je z pożywieniem. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który jest świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Kwasy te potrzebne są człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania nerek, układu krwionośnego i dla dobrej kondycji skóry.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno to także bogactwo fitosteroli. Swoją budową przypominają one niesławny cholesterol odróżnia je jednak fakt, że są aktywne biochemicznie i farmakologicznie. Dzięki temu mają pozytywne oddziaływanie na nasz organizm blokując wchłanianie właśnie tego „złego” cholesterolu. Sprawia to też, że olej rzepakowy tłoczony na zimno zaliczany jest do grona produktów  funkcjonalnych.

W przeciwieństwie do oleju lnianego olej rzepakowy tłoczony na zimno możemy a nawet powinniśmy stosować do smażenia.  Wynika to z naturalnych właściwości oleju rzepakowego, który nie ulega jełczeniu i jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu ogranicza występowanie dymienia podczas smażenia. Nie oznacza to jednak, że nie można go spożywać na zimno, jest wyśmienity do sałatek, surówek, a nawet do maczania w nim bagietki. Jego lekko słonecznikowy smak delikatnie podkreśli walory tworzonych przez nas potraw.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

15 czerwca 2018

Rewelacyjny prawdziwy olej nie ten chłam z marketu. Bardzo żółty i nie strzela jak się smaży na pół kuchni. POLECAM !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl