W dobie rosnącego zapotrzebowania na produkty spożywcze o naturalnym i prozdrowotnym pochodzeniu nie sposób pominąć olejów rafinowanych i nierafinowanych. Czym się one od siebie różnią? Jakie procesy są wykorzystywane do ich produkcji i jaki mają one wpływ na zdrowie człowieka?
Olej nierafinowany co to znaczy?
Olej nierafinowany to produkt tłoczony na zimno, czyli bez udziału wysokiej temperatury. Metoda ta przekłada się na niższą wydajność, a w konsekwencji - na wyższą cenę produktu gotowego. Co więcej, olej nierafinowany jest wytwarzany z surowca o zróżnicowanej wartości prozdrowotnej, co w konsekwencji przekłada się na trudności w pozyskaniu wyrobu o stałym poziomie jakości. Spożywanie oleju nierafinowanego może być pomocne w:
- zredukowaniu masy ciała,
- obniżeniu ciśnienia tętniczego,
- zatrzymaniu postępów niektórych chorób układu krwionośnego,
- opóźnianiu procesu starzenia.
W skład oleju nierafinowanego wchodzą m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty i skwalen. Ten ostatni jest substancją o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych.
Olej rafinowany co to znaczy?
Dobrze znany polskim konsumentom olej rafinowany to produkt, który został poddany tzw. rafinacji. Polega ona na pozyskiwaniu oleju przy użyciu wysokich temperatur, a także niektórych związków chemicznych (takich jak m.in. heksan). Proces rafinacji doprowadza do usunięcia z produktu finalnego niektórych substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie, w tym części przeciwutleniaczy i steroli. Oznacza to, że olej rafinowany ma znacznie uboższy skład w porównaniu do swojego nierafinowanego odpowiednika.
Zaletą uniwersalnych olejów rafinowanych jest ich wszechstronność i uniwersalność. Produkt ułatwia przyswojenie witamin (A, D, E, K), w związku z czym stosuje się go m.in. do sałatek. Olej ten może być również używany do grillowania, pieczenia, a nawet smażenia. Warto również dodać, że charakteryzuje się on dłuższą przydatnością do spożycia.
Jak scharakteryzować obydwa rodzaje olejów?
Sam skład i proces produkcji to niejedyne różnice odróżniające produkt rafinowany od nierafinowanego. Obydwa oleje charakteryzują się też zupełnie innym wyglądem. Dla przykładu olej nierafinowany jest czysty i jasny. Jego smak jest zaś dość swoisty i roślinny. W przypadku produktu rafinowanego jest zupełnie inaczej. Olej słonecznikowy rafinowany jest ciemniejszy i nie posiada wyrazistego smaku lub zapachu.
Co zatem będzie lepsze dla naszego zdrowia: olej rafinowany czy nierafinowany? Odpowiedź na to pytanie zależy od jego sposobu użycia. Przykładowo oleje nierafinowane nie nadają się np. do smażenia, gdyż w trakcie obróbki cieplnej powstają w nich substancje o silnych właściwościach onkogennych. Są one za to idealne do smażenia lub grillowania.
Reasumując, decyzja co do zakupu określonego oleju zależy od Państwa.