Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy stosowanie miodu zamiast cukru to dobry pomysł. Jak zwykle, odpowiedź nie jest w tym przypadku jednoznaczna. Sprawdźmy zatem, kiedy miód jest dobrym substytutem dla cukru, a kiedy nie powinno się go do tego celu wykorzystywać.
Miód - dlaczego warto go spożywać?
Dobroczynne właściwości miodu są znane ludziom od wieków. Niezależnie od tego, czy spożywamy miód gryczany, akacjowy, spadziowy, lipowy, czy wielokwiatowy, zawsze zapewniamy swojemu organizmowi dużą ilość składników odżywczych i energetycznych. W miodzie można znaleźć ponad 400 różnych związków chemicznych, takich jak odmiany cukrów, wodę, potas, fosfor, wapń, a także kwasy organiczne, aminokwasy i substancje blokujące rozwój wolnych rodników (przeciwutleniacze).
Czy warto spożywać miód zamiast cukru?
Miód jest solidnym źródłem energii. W 100 g produktu znajduje się aż 304 kcal. Jego indeks glikemiczny jest zależny od gatunku, a także od proporcji fruktozy względem glukozy.
Cukier jest bardziej kaloryczny od miodu. Co więcej, w jego składzie na próżno możemy szukać obecności tak wielu substancji odżywczych. Nie można również zapominać, że miód jest cięższy od cukru. Jeśli ktoś z Was zastanawia się, ile miodu, zamiast cukru można spożywać, to dobrym przelicznikiem jest tu proporcja 1:2. To znaczy, że jedna łyżka miodu będzie zawierać mniej więcej tyle samo kalorii, co dwie łyżki cukru. Tym samym, przy zachowaniu odpowiedniego przelicznika, potraktowanie miodu jako substytutu cukru będzie jak najbardziej wskazane.
Kiedy unikać miodu?
Niestety, nie wszystkie osoby powinny zamienić cukier na miód. Pamiętajmy, że nadal mamy tu do czynienia z substancją o bardzo wysokim wskaźniku energetycznym. Oznacza to, że dla osób cierpiących np. na otyłość lub cukrzycę, lepszym rozwiązaniem pozostanie cukier brzozowy lub ksylitol. Miodu nie powinno się również podawać dzieciom do 1 roku życia. Istnieje bowiem pewne prawdopodobieństwo, że zawierają one w swoim składzie niebezpieczne (na tym etapie życia) bakterie.
Wybierając miód, zamiast cukru należy pamiętać o tym, by stosować jedynie sprawdzone produkty dobrych producentów. Najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po miody lokalnych firm polskich np. Kaszubskie Miody czy Skarby Roztocza. Produkty obu tych producentów znajdziesz w naszej ofercie.
Reasumując, miód to dobry zamiennik cukru, ale nie w każdym przypadku. Jeśli mamy lub podejrzewamy u siebie cukrzycę, warto zrezygnować z niego na rzecz bezpiecznych alternatyw jak ksylitol, czy erytrol.