Smalec z gęsi jest od dawna stosowany w polskiej kuchni. Jest to bardzo delikatny tłuszcz o cennych właściwościach zdrowotnych. Można go wykorzystywać podczas przyrządzania potraw, jak również w lecznictwie, między innymi, do łagodzenia dolegliwości związanych z chorobami układu oddechowego. Warto dowiedzieć się więcej o jego składzie i możliwych zastosowaniach.
Szerokie zastosowanie w kuchni
Smalec z gęsi jest źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera witaminy A, D i E, a także minerały takie jak fosfor, żelazo i magnez. Podobnie jak masło, ma niską temperaturę topnienia i zawiera dużą ilość kwasów nienasyconych. Może być używany w wysokich temperaturach, dlatego smalec gęsi do smażenia sprawdza się podczas obróbki zarówno mięsa, jak i warzyw.
Lepszy smak i aromat potraw
Smalec gęsi nadaje wyjątkowy aromat w porównaniu do potraw smażonych na olejach roślinnych. Można go wykorzystać jako dodatek do pieczywa. Smalec gęsi do smarowania nada wyjątkowy smak kanapkom. Ponadto można go dodawać do ziemniaków lub różnych potraw zarówno mięsnych, jak i zawierających głównie warzywna.
Leczenie przeziębienia i bólu
Zastosowanie smalcu z gęsi nie ogranicza się do kuchni. Ma on silne właściwości rozgrzewające, co można wykorzystać podczas leczenia przeziębienia. Można nacierać nim plecy i klatkę piersiową, aby zmniejszyć kaszel. Wraz z miodem i mlekiem może tworzyć rozgrzewającą miksturę, a w przypadku bólu stawów lub kręgosłupa można z niego przygotować specjalne kompresy.
Smalec gęsi jako maść i okład
Smalec z gęsi pomaga podczas zmniejszania gorączki. W przypadku zapalenia oskrzeli powinien być stosowany 3 razy dziennie. Można go stosować jako maść, najlepiej lekko ciepły, co pomaga łagodzić obrzęki. Działa korzystnie jako okład na rany oraz miejsca po oparzeniu, przyspieszając gojenie. Smarowanie surowym smalcem z gęsi może pomóc w walce z owrzodzeniami i suchą skórą. W połączeniu z olejem nagietkowym może służyć jako maseczka regenerująca i nawilżająca skórę. Jest to dobry sposób na wygładzanie niektórych zmarszczek.
Obniżenie poziomu cholesterolu
Biorąc pod uwagę korzyści prozdrowotne, jakie daje smalec gęsi, właściwości i zastosowanie pozwalają stosować go także jako środek do obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Nie jest to działanie potwierdzone naukowo, jednak specjaliści przyznają, że gęsina jest bogata w kwasy tłuszczowe takie jak Omega-3 i Omega-6. Wpływają one na obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu we krwi, poza tym wspomagają pracę mózgu.
Uniwersalny środek do użycia w domu
Smalec z gęsi sadełkowy jest doceniany jako dodatek do wielu potraw. Doskonale komponuje się z daniami słonymi i słodkimi. Może być uzupełnieniem wypieków, które dzięki niemu staną się one kruche i puszyste. Można z niego stworzyć maść, a nawet krem, na przykład, z dodatkiem kwiatów nagietka. Szerokie zastosowanie smalcu z gęsi sprawia, że jest to substancja coraz bardziej popularna w Polsce. Z pewnością warto mu się przyjrzeć bliżej i przekonać się, jak za jego pomocą można urozmaicić kuchnię i domową apteczkę.
wozniarskiarturi@gmail.com
To super że trafiłem w Anglii na tak znakomity produkt jaki jest smalec gęsi pomoże mi częściowo wyleczyć nie które moje schorzenia z którymi od lat walczę
Greg dulinski
Pomaga na obrzeki odbytu i hemoroidy