Sok z kiszonych buraków to produkt wyróżniający się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Nie tylko stanowi on bogactwo witamin i minerałów, ale też wspomaga odporność organizmu, wspiera pracę jelit i dodaje energii. Jakie właściwości ma sok z tego warzywa, kiedy go wypijać i kto nie powinien po niego sięgać?
Sok z kiszonych buraków - właściwości
Picie soku z buraka przynosi wiele korzyści zdrowiu organizmu, zarówno temu fizycznego, jak i psychicznego. Nie jest także bez znaczenia dla wyglądu naszej skóry. Burak zawiera w sobie związki z grupy polifenoli, które wykazują się działaniem przeciwzapalnym i przeciwwirusowym, ponadto podnoszą odporność na stres. Niektórzy naukowcy twierdzą, iż mają też działanie przeciwnowotworowe. Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwoksydacyjnie.
Obecne w tym warzywie karotenoidy wspierają metabolizm ksenobiotyków, są antyoksydantami i prekursorami witaminy A, natomiast betalainy regulują homeostazę naczyniową i pełnią istotną funkcję w profilaktyce raka płuc i skóry. Saponiny natomiast oddziałują na trawienie białek, metabolizm cholesterolu i przepuszczalność błon komórkowych. Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego.
Jak picie soku z kiszonego buraka wpływa na organizm?
- wspiera układ sercowo-naczyniowy,
- ochrania wątrobę,
- obniża ciśnienie krwi,
- działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,
- poprawia profil lipidowy krwi,
- poprawia wygląd skóry,
- stymuluje mechanizmy naprawy oraz ochrony DNA,
- pomaga w prawidłowej pracy jelit,
- podnosi odporność organizmu,
- poprawia zdolności wysiłkowe u sportowców.
Jak pić sok z kiszonego buraka?
Kiedy pić sok z kiszonych buraków rano czy wieczorem? Jeśli chodzi o to, w jaki sposób pić sok z kiszonych buraków, to najlepiej sięgać po niego regularnie i pić go codziennie. Tylko wtedy będziemy mogli odczuć najkorzystniejszy wpływ tego produktu na nasze zdrowie. Zaleca się pić sok z kiszonego buraka na czczo, dzięki temu można zwiększyć wchłanianie drogocennych składników, takich jak żelazo.
Sok z buraka kiszonego - przeciwwskazania
Picie soku z kiszonego buraka jest w niektórych przypadkach odradzane. Nie powinny go spożywać osoby z niedociśnieniem tętniczym, gdyż taki sok doprowadza do spadku ciśnienia, co może zaszkodzić zwłaszcza przy większym spożyciu. W buraku znajduje się wysoka ilość szczawianów, a więc taki napój nie jest polecany osobom z dną moczanową czy kamicą nerkową. Warzywa te składają się w dużej mierze z węglowodanów, przez co na jego spożycie powinny uważać osoby mające problem z gospodarką cukrowo-insulinową.
Burak to warzywo, które z pewnością powinniśmy włączyć do swojej diety. Wypijanie z niego soku pozwoli na szybkie wsparcie naszego organizmu i zachowanie go w zdrowiu.