Dobry stan jelit zależy w dużej mierze od zdrowej i zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Problemów z tym narządem nie należy nigdy bagatelizować, ponieważ przyczyniają się one do pogorszenia jakości życia i złego samopoczucia. Popularnymi schorzeniami dotykającymi tę część układu pokarmowego są zwłaszcza wrzody dwunastnicy, zespół jelita drażliwego czy też zapalenie jelita. Jak zadbać o zdrowie jelit? Okazuje się, że warto w tym celu włączyć do swojej diety miód.
Jak miód wpływa na stan jelit oraz proces trawienia?
Miód zawiera cenne dla zdrowia człowieka składniki, a należą do nich zwłaszcza enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały. Znajduje on zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek łagodzący stany zapalne i wzmacniający układ immunologiczny. Ponadto przydaje się podczas leczenia zapalenia dwunastnicy, żołądka czy chorób wrzodowych. Jak dowodzą badania, miód zmniejsza napięcie nerwowe i niweluje ból. Oprócz tego pomaga w stabilizacji odczynu soku żołądkowego, przez co wspiera też proces trawienia. Jest też rozwiązaniem na takie problemy, jak nudności, uciążliwa zgaga czy zaparcia. Miód okazuje się ogromnym wsparciem w walce z różnymi chorobami układu pokarmowego.
Miód a Zespół jelita drażliwego
Warto stosować też miód na jelito drażliwe. Zespół jelita drażliwego powoduje takie dolegliwości jak:
- biegunki,
- zaparcia,
- nawracające bóle brzucha,
- zaburzenia trybu wypróżnień.
Co ważne, przypadłość tą leczy się jedynie objawowo. Terapia polega na zmianie diety. Niekiedy lekarz zaleca swojemu pacjentowi rozpoczęcie farmakoterapii czy przyjmowanie suplementów. Niezbędne okazuje się też odstawienie alkoholu, cukru czy przetworzonej żywności. Miód jest dobrą propozycją dla osób, które cierpią na zaparciowy typ zespołu jelita drażliwego, gdyż ma właściwości przeczyszczające.
Miód i jego właściwości na układ pokarmowy
Miód na jelita oraz cały układ pokarmowy ma bardzo korzystny wpływ. Enzymy w nim zawarte przyśpieszają proces trawienia węglowodanów oraz cukrów prostych. Znajdujące się w nim cukry rozkładane są w jelitach oraz żołądku dłużej, dzięki czemu jest on pomocny podczas leczenia biegunek. W miodzie znaleźć także można roślinny związek organiczny o nazwie metyloglioksal. Substancja ta wykazuje się działaniem przeciwutleniającym i antybakteryjnym. Wspiera między innymi leczenia schorzeń żołądka. Miód wzmacnia układ immunologiczny, a także pobudza organizm do walki z chorobą. Powstrzymuje też rozmnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów i patogenów.
Jaki miód na jelita, będzie miał na nie pozytywny wpływ?
A jaki miód na jelita najlepiej wybrać? Chcąc czerpać liczne korzyści zdrowotne, najlepiej sięgnąć po nieprzetworzony, nieoczyszczony i całkowicie naturalny miód. Może być to miód lipidowy, mniszkowy, fasolowy, faceliowy czy spadziowy. W sklepie Smaki Tucholi miodów nie brakuje - zapoznaj się z bogatą ofertą miodów i nie tylko!