69,00 zł
68,00 zł
56,00 zł
63,00 zł
42,00 zł
Cena regularna:
45,00 zł
73,00 zł
Olej rzepakowy 500ml SZKŁO - Oliwia Kaszubska
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olej rzepakowy 500ml SZKŁO - Oliwia Kaszubska
Tłoczony z Polskiego ziarna rzepaku.
Skład: 100% olej z nasion rzepaku tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia.
Nie Rafinowany
Olej rzepakowy - właściwości lecznicze:
Olej rzepakowy znajduje szerokie zastosowanie we wspomaganiu pracy różnych układów organizmu. Wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, zapobiegając miażdżycy i zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Pomaga także łagodzić objawy zapalenia stawów. Tłoczony na zimno olej rzepakowy ma również wpływ na regulację przemiany materii. Jednocześnie jest cennym źródłem witamin A, E, K oraz D2, która w organizmie przekształcana jest w witaminę D3.
Olej rzepakowy w kuchni świetnie sprawdzi się do:
- duszenia;
- smażenia;
- grillowania;
- marynowania mięs i warzyw;
- jako dodatek do sałatek, sosów i majonezów.
Jednym z głównych wyróżników tłoczonego na zimno oleju rzepakowego jest niemal idealna proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) omega 3 do omega 6, która wynosi 1:2. Powszechnie uważana za idealną “złotą proporcję” to 1:1. Im dany produkt bardziej ma ją zbliżoną właśnie do takiego stosunku, tym lepsza jest przyswajalność kwasu omega 3.
Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować kwasów omega 3 i omega 6, konieczne jest zapewnienie ich w diecie. Ma to istotne znaczenie dla zachowania równowagi fizjologicznej organizmu. Regulują bowiem funkcjonowanie wielu narządów i układów. Mają pozytywny wpływ na pracę nerek czy układu krążenia. Pozwalają również cieszyć się dobrą kondycją skóry. Warto zatem spożywać olej rzepakowy tłoczony na zimno, który jest istotnym źródłem kwasów omega 3, omega 6, a także jednonienasyconego kwasu oleinowego.
Co więcej, olej rzepakowy tłoczony na zimno cechuje się dużą zawartością fitosteroli, mających pozytywny wpływ w regulacji poziomu cholesterolu. Ze względu na swoją aktywność biochemiczną i farmakologiczną znacznie ograniczają wchłanianie tzw. złego cholesterolu (LDL), wpływając pozytywnie na ogólny stan zdrowia organizmu.
Jednym z zastosowań oleju rzepakowy tłoczonego na zimno jest także możliwość wykorzystywania go do smażenia. To cecha odróżniająca ten rodzaj oleju np. od lnianego. Olej rzepakowy nie ulega jełczeniu i wykazuje dużą odporność działanie wysokiej temperatury. Pozwala zmniejszyć ilość dymu podczas smażenia. Jednocześnie może być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek, czy nawet samodzielnie, choćby przez maczanie w nim bagietki. Dzięki słonecznikowemu posmakowi, nadaje wyjątkowego aromatu przygotowywanym daniom.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (1)
13,10 zł
25,00 zł
Cena regularna:
27,00 zł
14,00 zł
Cena regularna:
17,90 zł
9,00 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Kasia Wasik
Rewelacyjny prawdziwy olej nie ten chłam z marketu. Bardzo żółty i nie strzela jak się smaży na pół kuchni. POLECAM !