Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Miód mniszkowy to wyjątkowy rarytas oraz jeden z najszlachetniejszych miodów. Jest on pozyskiwany z mniszka lekarskiego. Roślina ta obficie kwitnie w maju, zatem jest on powszechnie zwany miodem majowym. Co prawda nie jest on tak popularny jak inne miody na sklepowych półkach, niemniej wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami. Warto więc odkryć jego walory smakowe i zapoznać się z jego cennym działaniem leczniczym.

Miód Mniszkowy

Właściwości miodu mniszkowego

Co prawda jest on nieco droższy od wielu innych, najbardziej popularnych gatunków miodu, ale ze względu na posiadane właściwości warto go uwzględnić w swym menu. Jest on powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych miodów na świecie. W jego składzie są obecne cenne enzymy trawienne, tj.: diastaza, inwertaza oraz lizozym. Dzięki temu miód mniszkowy oddziałuje bardzo korzystnie na układ trawienny.

Miód z mniszka lekarskiego jest również źródłem cennych witamin: B2, B4, C oraz składników mineralnych tj.: żelazo, potas, mangan oraz fosfor. Dzięki zawartości witaminy C, spożywanie tego miodu wpływa bardzo pozytywnie na układ odpornościowy. Warto więc sięgać po niego w szczególności w okresie jesienno – zimowym. Z kolei obecność witaminy B4 wspomaga pracę wątroby oraz dróg żółciowych oraz wpływa bardzo korzystnie na pamięć i pracę mózgu.

Miód z mniszka lekarskiego zawiera karotenoidy, które usuwają z organizmu wolne rodniki i poprawiają wygląd skóry. Posiada on właściwości odprężające i poprawiające samopoczucie psychiczne, zatem powinny go spożywać osoby często narażane na stres.

Ważne jest, aby nie poddawać miodu w temperaturze powyżej 40 stopni C., gdyż wówczas traci on swoje prozdrowotne właściwości.

Zalety miodu mniszkowego

Miód z mniszka lekarskiego charakteryzuje się posiadaniem bardzo słodkiego smaku, zatem jest on sprawdzonym produktem dla łasuchów słodkości. Można go spożywać samodzielnie oraz jako dodatek do mleka lub letniej wody. Taki napar można pić każdego dnia. Może on także być składnikiem wielu słodkich deserów. Dzięki posiadanej słodyczy oraz wyjątkowemu smakowi jest on bardzo dobrze tolerowany przez dzieci.

Miód mniszkowy wyróżnia się lekko żółtą, jasną barwą, która może wpadać w odcień kremowy. Dość szybko ulega on krystalizacji i z postaci płynnej przechodzi w miękki krem, który może być wykorzystywany jako dodatek do pieczywa. Posiada on bardzo o przyjemny zapach, więc wyróżnia się, gdy zostanie dodany do świeżych koktajli. Może on być z powodzeniem zamiennikiem zwykłego, niezdrowego cukru.

Żeby móc przez długi czas cieszyć się cennymi właściwościami prozdrowotnymi tego w pełni naturalnego specyfiku trzeba przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej.

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl