Opcje przeglądania

Ogromne malownicze połacie rzepaku, o ciepłym żółtym kolorze cieszą nasze oczy na przełomie kwietnia i maja, kiedy to zaczyna kwitnąć. Rzepak jest popularną rośliną miododajną, dlatego pszczoły zbierają z niego pożytek i przerabiają na zdrowy i pyszny miód rzepakowy.

Jego aksamitna konsystencja, delikatny smak, ogólny i łatwy dostęp stawiają go w górnym rzędzie popularności wśród wielu rodzajów miodów.

Miód Rzepakowy

Na miody rzepakowe z utęsknieniem czekają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Jest to zazwyczaj pierwszy miód, w corocznych miodobraniach. Łagodny, kremowy smak, jasna barwa, miękka konsystencja- przekonaj się, jakie zalety miodu rzepakowego skrywa słój tego dobrodziejstwa.

Właściwości miodu rzepakowego

Miód rzepakowy powstaje przy okazji zapylania pól rzepaku. Pszczoły robotnice zbierając pyłek kwiatowy, przenoszą go do ula i tam rozpoczynają produkcję tego cennego daru natury.

Najbardziej charakterystyczną cechą miodu rzepakowego obok jego charakterystycznego zapachu jest kremowa konsystencja i niemal biały odcień.

Co dobrego dla zdrowia?

Do prozdrowotnych właściwości miodu, nie trzeba nikogo przekonywać. Pamiętasz z dzieciństwa ciepłe mleko osłodzone łyżką miodu? To najlepszy i najsłodszy babciny sposób na przeziębienie. Doceniany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to słodzimy nim rozgrzewającą herbatę, albo smarujemy ulubione pieczywo.

Miód z rzepaku zawiera w sobie dużo glukozy i cukrów prostych. Jest więc doskonałym źródłem energii. Sprawdzi się idealnie jako odżywka, w chwilach, kiedy nasz organizm potrzebuje natychmiastowego doładowania, np. po intensywnym wysiłku fizycznym. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny, osoby cierpiące na cukrzycę, powinny spożywać go ostrożnie.

Miód rzepakowy jest dobrodziejstwem dla osób cierpiących na choroby sercowe- spożywanie miodu je wzmacnia i zapobiega miażdżycy. Pomaga również w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza czy cewki moczowej.

Polecany również dzieciom ze względu na łagodny, niepodrażniający smak. Dodatek miodu do herbaty wspomoże przy infekcjach gardła, nosa czy oskrzeli. Miód z rzepaku polecany jest również osobom cierpiącym na nadżerki, wrzody żołądka czy zgagę.

Miód rzepakowy to również skarbnica flawonoidów, choliny, witaminy B, C i K oraz żelaza. Warto więc mieć w swojej spiżarni słoik miodu rzepakowego- skarbnicy biopierwiastków.

Miody rzepakowe z Kaszub, które oferujemy to ekologiczne, naturalne i zdrowe produkty, które musisz mieć w swoim domu! Poznaj smaki, które oczarują Twoje podniebienie i wspomogą Twoje zdrowie.

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl