Opcje przeglądania

Miód swój smak i właściwości zawdzięcza pyłkom drzew i kwiatów, które są zbierane przez pszczoły do produkcji tej słodkiej substancji. Coraz większą popularność zdobywają mniej znane gatunki, w tym miód nawłociowy.

Nawłoć pospolita

Miód nawłociowy powstaje z nawłoci pospolitej (Solidago virgaurea L.), zwanej też potocznie mimozą, złotnikiem czy też złotą rózgą, ze względu na żółty kolor kwiatów. Nawłoć spotykana jest niemal w całej Polsce, jednak największe jej skupiska znajdują się w Małopolsce i Podkarpaciu. Kwitnie ona od sierpnia do września, stąd miód nawłociowy jest ostatnim miodem, jaki pszczoły wytwarzają przed zimą. Ma on służyć im jako pokarm w miesiącach zimowych, stąd też przy wybierania miodu trzeba pozostawić część substancji jako pożywienie dla pszczół. Trudność pozyskiwania i mniejsza ilość wydobytej substancji spowodowały, że nie był on tak często wykorzystywany, jak inne rodzaje miodu.

Nawłoć znana jest ze swoich właściwości antyseptycznych, a w medycynie ludowej stosowano ją powszechnie do leczenia stanów zapalnych w układzie moczowym, a także jako środek wspomagający gojenie się ran i owrzodzeń.

Miód nawłociowy- właściwości

Miód nawłociowy ma żółty kolor i szybko ulega krystalizacji, tworząc gładki krem. Posiada on wyjątkowe walory smakowe – jest słodki, ale wyczuwalna jest także kwaskowa nuta. Miód zawiera flawonoidy, które wspomagają ukrwienie żył, nerek i kończyn dolnych. Znany jest z właściwości antybakteryjnych, pomaga także oczyścić organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii. Spożywany w okresie jesienno-zimowym wzmacnia naszą odporność, a także wspomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Podobnie jak nawłoć, wykazuje on działanie wspierające układ moczowy, stosuje się go na problemy z prostatą, zapalnie dróg moczowych i kamice nerkowe. Substancje ślazowe i garbniki zawarte w miodzie nawłociowym wykazują działanie zapobiegające stanom zapalnym stawów. Miód ten polecany jest także dla osób narażonych na stres lub wyczerpanych przez wysiłek fizyczny.

Jak stosować?

Miód nawłociowy można spożywać bezpośrednio, jako dodatek do kanapek lub napojów (np. z cytryną). Można go łączyć z olejem z czarnuszki, by przezwyciężyć intensywny smak oleju, i w takiej formie i podawać dzieciom. Miód nawłociowy można także wykorzystać w kosmetyce – nakładać na twarz jako maseczkę, by oczyścić cerę i zredukować zmarszczki, lub na włosy, w połączeniu z oliwą z oliwek dla ich nawilżenia i odżywienia.

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl